Filosofie en de Kunst van het Boogschieten
Workshop met Jac Rongen en Jan Flameling van 28 juni tot 4 juli 2020
“als je goed naar de staart van de kikker kijkt, zie je dat hij er geen heeft”
– Lao Zi –
In het ogenblik zijn, de gewaarwording ervan onder woorden brengen – kan dat? Kunnen we in het heden zijn zonder gedachten of gevoelens over wat geweest is en wat zal wezen? In hoeverre stelt het boogschieten ons in staat in het moment te zijn, deel uit te maken van het gebeuren zonder dat we op beheersende-berekenende wijze denken, zonder dat we iets vrezen of wensen? Kunnen we verwoorden wat we beleven en ervaren? In hoeverre stelt het haiku schrijven ons in staat een momentopname te ‘maken’? Gaat het wellicht eerder om je openstellen voor wat er gebeurt en wachten tot de woorden komen?

In deze workshop maken we kennis met de manier waarop Oosterse en Westerse filosofen (anders dan we gewend zijn) gedacht hebben over het zelf, over onszelf. Zij vertellen ons dat we er (ook) op prereflexieve, niet-talige, niet-bewuste en ego-vrije wijze zijn, dat we juist vanuit deze manier van zijn in staat zijn tot onbekommerd boogschieten. Zij vertellen ons ook dat het mogelijk is om met slechts een paar penseelstreken een situatie, een sfeer of een stemming aan te duiden, om een werkelijkheid te beschrijven zoals die is en niet zoals die voor/door jou is.

Zij nodigen ons uit een haiku te schrijven. Gedurende de workshop lezen we onder meer teksten van Martin Heidegger, Antonio Damasio, Lao Zi en Dogen, oefenen we in boogschieten en haiku schrijven en voeren we gesprekken over onze ervaringen. Natuurlijk is er ook ruimte voor wandelen, lezen, … gewoon ‘zijn’.

MOULIN DES BORDERIES
www.academie-auvergne.be
Interesse of meer informatie? academie@polyfoon.be
In 1994 richt Jan Flameling (1950) het Filosofisch Bureau Ataraxia op. Hij werkt als docent, trainer en gespreksbegeleider en geeft les in westerse en oosterse filosofie aan de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW). Daarnaast begeleidt hij dilemmaberaad, en organiseert ‘denkvakanties’ in Griekenland en India. In 2014 publiceert hij samen met Hans Baaijens Oosterse denkers in de polder.

Jac Rongen (1959) werkt al bijna dertig jaar als coach, trainer en therapeut. Hij helpt je in het hier en nu te komen. En te blijven. Met vragen en oefeningen maakt hij je bewust van je denken en doen tijdens een simpele activiteit als haiku schrijven, wandelen of boogschieten.

Neem contact met ons op!